arrowTerug naar blogoverzicht

Ingenious engineering volgens onze engineer Klaas van den Belt

Bij VMT zijn we gespecialiseerd in innovatieve engineering. Daarom staat in ons innovatielab in Culemborg ook alles in het teken van innovatie én het verbeteren van processen en producten. Iemand die zich daar dagelijks mee bezighoudt, is onze engineer Klaas van den Belt. Met zijn passie voor het verbeteren van productielijnen, het efficiënter maken van processen en het inzetten van robots, past hij perfect in ons team. In dit interview stelt hij zichzelf aan je voor en vertelt hij over de rol van automatisering en robotlassen in zijn functie.

De werkweek van een engineer bij VMT

“In eerste instantie ben ik aangenomen om de klantaanvragen voor producten uit te tekenen en te engineren. Maar omdat VMT op dit moment in een stroomversnelling zit qua automatisering, houd ik mij nu ook veel bezig met de implementatie van nieuwe machines. Hierbij is veel denkwerk vereist, aangezien je een nieuwe machine niet zomaar ergens in de hal kunt neerzetten”, vertelt Klaas. Hoe dat zit, legt hij vervolgens uit: “Op het moment dat je van een plaat metaal een bepaald eindproduct wilt maken, kan dat vaak maar in een specifieke volgorde. Dus op het moment dat je een gedeelte van dat proces wilt automatiseren, moet de machine ook op de juiste plek in die productielijn komen te staan zodat je geen extra meters hoeft te lopen. Naast het implementeren van nieuwe machines houd ik mij ook bezig met het engineren van de producten die we vandaag de dag maken. Maar ik filosofeer ook met de directie over de lange termijn doelen van VMT, begeleid stagiairs en ik breng allerlei verbeteringen tot stand. Een erg variërende functie dus, waardoor geen week -wat zeg ik; geen dag- hetzelfde is.”

Van concept tot eindproduct met geautomatiseerde metaaltechniek

Een goed product valt of staat volgens Klaas met hoe goed en makkelijk het in elkaar te zetten is. Daarom is hij altijd bezig om producten slimmer te maken, zodat ze sneller en makkelijker door de fabriek ‘heenlopen’. Automatisering speelt hierin een belangrijke rol. Hoe het proces van aanvraag tot eindproduct verloopt, legt Klaas ons uit: “Op het moment dat we een aanvraag binnenkrijgen van een klant, ligt er vaak al een concept, tekening of redelijk ver uitgewerkt product. Ik begin dan met het ontleden van de aanvraag, door alle bewerkingsstappen van de productie al door te nemen. Maar ik bedenk ook welke onderdelen ik op de robot kan laten lassen of op de machine kan laten buigen. Hierdoor kunnen we zoveel mogelijk gebruik maken van de machines die we hier hebben. En dat biedt ook voordelen voor de klant én onszelf. Zo kunnen we gemakkelijker grotere series maken en is er minder kans op uitval en fouten. We draaien nu bijvoorbeeld een project waar we 19.000 dezelfde bakken moeten produceren. Zonder geautomatiseerde technieken hadden we dat nooit zo snel, precies en constant kunnen maken. En doordat de machine het gestandaardiseerde werk van ons overneemt, blijft er voor ons meer tijd over voor de technisch hoogstaande klussen. Zo blijft je werk uitdagend.”

Met innovatieve metaaltechniek maken wij ieder product en ieder proces intelligenter én efficiënter

Op het moment dat de aanvraag is omgezet naar een technische tekening en er is bepaald waar er in het proces, materiaal of de techniek verbeteringen doorgevoerd kunnen worden, gaan Klaas en zijn collega’s aan de slag met de productie van het eindproduct. Klaas: “De lasrobots lassen bijvoorbeeld een groot deel van onze standaardproducten weg. Omdat hiervoor alle mallen al zijn gemaakt en de programmeerprogramma’s al bestaan, zijn de stelkosten laag en is het een kwestie van de mal op de tafel schroeven. Door bij elk product dat wij produceren zo slim mogelijk om te springen met het programmeren en de mal van het product, zorgen we voor een kortere doorlooptijd en een sneller antwoord naar de klant. Door deze aanpak en het feit dat VMT een one-stop-shop is, kunnen we al binnen 1,5 dag starten met de productie.”

”VMT gaat geen uitdaging uit de weg”

Wil je meer weten over onze engineering- of automatiseringsmogelijkheden? Neem dan contact met ons op! Wij gaan namelijk geen uitdaging uit de weg en denken altijd oplossingsgericht. Hoe kan het beter en slimmer, waardoor we tegen de beste prijs kunnen produceren én de kwaliteit waarborgen; we gaan graag het gesprek met je aan.

Deel dit bericht

ANDER NIEUWS

Richard Verschoor over zijn ‘road to Formula 2’ en de rol die sponsoren daarin spelen
arrow
Deel 2: RVS constructie- en machinebouw: zo doen we dat bij VMT
arrow