arrowTerug naar blogoverzicht

Deel 2: RVS constructie- en machinebouw: zo doen we dat bij VMT

RVS is een legering van chroom, ijzer, nikkel en koolstof. Een veelzijdig, slijtvast materiaal dat niet meer weg te denken is uit ons dagelijks leven. Het wordt gebruikt voor talloze toepassingen. Zo kun je RVS tegenkomen op allerlei plekken in huis, op straat, in het water, in de retail en horeca, bij parkeergarages en pinautomaten én in het machinepark van VMT.

Maar wat zijn nou de grote voordelen van RVS? Welke soorten RVS zijn er en misschien nog wel belangrijker; hoe bewerken, assembleren en lassen we roestvaststaal bij VMT? In een blogreeks van twee delen vertelt Operations Manager Henry Wisse er meer over. In het eerste deel hebben we verteld wat RVS precies is, welke soorten RVS er zijn en wat de vijf grootste voordelen zijn van RVS. In dit tweede en laatste deel vertelt Henry hoe we bij VMT op een hoogwaardige manier RVS bewerken, lassen en assembleren.

Hoogwaardig roestvaststaal bewerken: zo doen we dat bij VMT

“Roestvaststaal is zo’n sterk en hard metaal, dat het bewerken, lassen en assembleren van RVS heel precies moet gebeuren. Het is letterlijk millimeterwerk, en in bijna alle gevallen zelfs minder”, vertelt Henry ons. “Gelukkig beschikken we bij VMT over een grote productiecapaciteit en een modern, geautomatiseerd machinepark, zodat we RVS bewerkingen moeiteloos kunnen uitvoeren”. Het lassen en assembleren van RVS vraagt om een speciale aanpak. Hieronder benoemt Henry de drie belangrijkste voorwaarden om RVS te kunnen bewerken tot eindproducten.

1. Het scheiden van twee werelden binnen één bedrijf

Henry: “Staal en RVS kunnen absoluut niet in één ruimte verwerkt worden. Dan ontstaat er namelijk kans op vliegroest, ook wel besmettingscorrosie genoemd. Dat is roest die ontstaat als ijzerdeeltjes in de ‘huid’ van het roestvrij staal terechtkomen. Wanneer er besmettingscorrosie optreedt, mag je het staal geen roestvaststaal meer noemen. Daarom worden de werelden van metaal- en RVS-bewerking bij VMT letterlijk van elkaar gescheiden. Op de plaatverwerking- en lasafdeling worden scheidingswanden geplaatst. En de plaatverwerkingsmachines en lasrobots aan de kant van de RVS-afdeling worden ingesteld op RVS. Zo weten we zeker dat de materialen los van elkaar worden verwerkt én dat we de kwaliteit kunnen waarborgen.”

2. Gecertificeerd personeel in dienst

Het lassen van RVS is een specialistische klus die met verschillende technieken kan worden uitgevoerd. Henry: “Naast de voorwaarde dat je de RVS-stroom splitst van de andere materiaalverwerking, leveren onze medewerkers uiteraard ook een hele grote bijdrage aan het lassen en assembleren van RVS. Daarom hebben we bij VMT enkel gecertificeerde lassers in dienst die ruime ervaring hebben met het lassen van RVS. Van handmatig MIG/MAG lassen of het TIG lassen van RVS tot het engineeren en bedienen van de lasrobot. Ook volgen al onze medewerkers jaarlijks opleidingen en cursussen om de kwaliteit van onze producten hoog te houden.”

3. Vooruitstrevend blijven: RVS laserlas cel implementeren in het proces

Innovatie en technologie zijn wat ons betreft onlosmakelijk verbonden met ingenious engineering. Daarom kijken wij altijd vooruit. Wat jij misschien denkt dat morgen ‘pas’ kan, implementeren wij vandaag al. Henry vertelt hoe we ook binnen het lassen en assembleren van RVS continu blijven kijken hoe het productieproces beter, slimmer en makkelijker kan: “Binnen het lasproces zijn we bijvoorbeeld aan het kijken of we een RVS laserlas cel kunnen toevoegen aan onze lasrobotafdeling. Deze laserlas cel maakt gebruik van een nieuwe techniek en kan producten nog kwalitatiever, nauwkeuriger én op een hoger volume lassen dan een handlasser of klassieke lasrobot dat kan. Een mooie ontwikkeling in mijn ogen.”

One-stop-shop: samen bouwen we het eindproduct

“Veel bedrijven zien ons als metaalverwerkingsbedrijf, maar eigenlijk zijn we dat allang niet meer”, vertelt Henry. “We hebben ons de afgelopen jaren ontwikkeld tot one-stop-shop, want we beheersen de productieprocessen van A tot Z. Van elke conservering, zoals beitsen en glasparelstralen voor RVS, tot aan poedercoaten bij VMT coating. Het begint bij een idee en daarmee ontwikkelen we via co-engineering een compleet product, tot aan verpakking toe, en leveren dit volgens afspraak af.”

Dus ben je op zoek naar een partner voor productoptimalisatie of -ontwikkeling en wil je er zeker van zijn dat je het maximale resultaat bereikt? Wij denken graag met je mee! Neem voor meer informatie of een kennismaking gerust contact met ons op.

Deel dit bericht

ANDER NIEUWS

Cabin ANNA: “Dankzij VMT gaan onze natuurhuisjes de hele wereld over!”
arrow
Richard Verschoor over zijn ‘road to Formula 2’ en de rol die sponsoren daarin spelen
arrow