RVS is een legering van chroom, ijzer, nikkel en koolstof. Een veelzijdig, slijtvast materiaal dat niet meer weg te denken is uit ons dagelijks leven. Het wordt gebruikt voor talloze toepassingen. Zo kun je RVS tegenkomen op allerlei plekken in huis, op straat, in het water, in de retail en horeca, bij parkeergarages en pinautomaten én in het machinepark van VMT.
Maar wat zijn nou de grote voordelen van RVS? Welke soorten RVS zijn er en misschien nog wel belangrijker; hoe assembleren en lassen we roestvaststaal bij VMT? In een blogreeks van twee delen vertelt Henry Wisse, Operations Manager bij VMT, er meer over. In dit eerste deel vertellen we wat RVS precies is en wat de vijf belangrijkste voordelen van RVS zijn. In deel twee vertelt Henry vervolgens hoe we bij VMT op een hoogwaardige manier RVS bewerken/verwerken.
RVS betekent roestvaststaal, en dus geen roestvrijstaal zoals het door veel mensen genoemd wordt. RVS is namelijk niet volledig vrij van roest. Er is zelfs een roestlaagje op het metaal aanwezig, de oxide laag. Deze dunne oxide laag is blank van kleur, niet zichtbaar en op het hele oppervlak aanwezig waardoor het werkt als een soort beschermlaag. Het stopt het oxidatieproces en voorkomt zo juist het ‘roesten’. En wanneer de oxide laag beschadigd raakt, herstelt deze zichzelf weer. Dat maakt RVS een sterk, slijtvast materiaal dat zeer geschikt is voor gebruik in de buitenlucht.
Een roestvaststaal mag pas zo genoemd worden als het aan een bepaalde samenstelling van stoffen voldoet. Écht RVS bevat bijvoorbeeld niet meer dan 1,2% koolstof en minimaal 11% chroom. Alleen in deze samenstelling is het staal ook écht roestvast.
De chroomoxidelaag beschermt het materiaal dus tegen roest. Maar door andere legeringselementen toe te voegen neemt de sterkte en de weerstand tegen corrosie verder toe. Er zijn vier hoofdtypen RVS:
1. Ferritisch roestvaststaal is vooral geschikt voor toepassingen in huishoudelijke apparaten, binnenhuisarchitectuur, bestek, bumpers en wieldoppen.
2. Martensitisch RVS wordt veel toegepast als veredeld staal voor assen, pompen en messen. Maar het wordt ook verwerkt als gereedschapstaal in snijdapparatuur en chirurgische messen.
3. Austhenitische RVS wordt toegepast in huishoudelijke apparaten, spoelbakken, aanrechtbladen, bestek, in de zuivelindustrie en bij de verwerking en opslag van voedingsmiddelen, bier, wijn en vloeibare stikstof.
4. Duplex roestvaststaal wordt onder andere gebruikt in de offshore, chemische en petrochemische industrie en rookgasontzwavelingsinstallaties.
1. Watervast: RVS is watervast en dus goed bestand tegen invloeden van water.
2. Bestand tegen weersinvloeden: de oxidelaag beschermt het onderliggende metaal tegen weersinvloeden van buitenaf, waardoor RVS zeer geschikt is voor producten die continu buiten staan.
3. Bestand tegen vandalisme: doordat RVS een stevig en bestendig materiaal is, biedt het een goede bescherming voor bijvoorbeeld geldautomaten, slagbomen en meetapparatuur in elektriciteitskasten.
4. Geschikt voor maatwerk: met de juiste apparatuur is RVS goed te bewerken tot allerlei producten. Hierdoor is RVS zeer geschikt om producten op maat te maken, en de RVS-producten af te werken op diverse manieren en in diverse RAL-kleuren.
5. Duurzaam, op meer dan één manier: RVS is een sterk, stevig en slijtvast materiaal met een lange levensduur. Daarnaast is RVS ook volledig recyclebaar. Hierdoor kan het andere materialen, zoals plastic, goed vervangen.
Bij VMT hebben we ervaring met uiteenlopende toepassingen van RVS bewerken. In deel twee van deze blogreeks vertellen we je daar graag meer over.
Ben je op zoek naar een partner voor productoptimalisatie of -ontwikkeling en wil je er zeker van zijn dat je het maximale resultaat bereikt? Wij denken graag met je mee! Neem voor meer informatie of een kennismaking gerust contact met ons op.